● BUCĂTARUL CHINEZ

BAI BIN, bucătarul cel bun din Sichuan!

Bai_Bin_Dragonul_Restaurant_Chinezesc_PengYou_BucurestiDacă veniţi la PengYou şi întrebaţi de Bai, acesta va sosi în câteva clipe gata să vă cunoască şi să vă asculte preferinţele culinare. El este bucătarul-şef şi unul dintre asociaţii de la PengYou, dar, mai ales, este prietenul tuturor celor care ne trec pragul. Locuieşte de mai mulţi ani în România şi vorbeşte destul de bine româneşte, aşa că puteţi să-l întrebaţi orice doriţi despre secretele bucătăriei chinezeşti.

Chiar dacă este liniştit şi zâmbitor, noi îi spunem Dragonul, pentru că, atunci când se află în bucătărie, Bai pare că se transformă într-o făptură mitologică, având abilităţi magice – cu mişcări ferme şi elegante, stăpâneşte apa, focul, fumul şi toate ingredientele naturii, este mereu concentrat pe ceea ce face, ca asupra unei opere de artă făcută la minut. După un spectacol la foc rapid de îndemânare şi imaginaţie, fiecare preparat din wok devine o creaţie artistică care îţi satisface toate cele cinci simţuri – culori, texturi, miresme, arome şi sfârâit de plită încinsă… Deloc întâmplător, totemul lui Bai este dragonul, simbol al vieţii şi al forţei creatoare, asociat cu înţelepciunea şi cu longevitatea, care uneori poate îndeplini dorinţe!

Bai_bucatarie3_Restaurant_Chinezesc_PengYou_BucurestiBai Bin este din oraşul Chengdu, capitala provinciei Sichuan, aflată în sud-vestul Chinei, cunoscută ca „Provincia Abundenţei”, dar şi ca locul de origine al urşilor panda. La cei 35 de ani, are o experienţă de peste 15 ani în bucătăria chinezească. A început să înveţe secretele culinare încă de la 17 ani, când a intrat ca ucenic la restaurant sichuanez cu o tradiţie de peste 100 de ani. În România a venit să lucreze ca bucătar specialist în „bucătăria sichuaneză”, adică cea mai gustoasă, mai aromată şi mai picantă dintre toate mâncărurile chinezeşti.

Bai_bucatarie7_Restaurant_Chinezesc_PengYou_BucurestiAcum ştie să gătească peste 200 de feluri de mâncare chinezească, plus multe reţete româneşti, preferatele lui fiind cele pe bază de peşte. Talentul său culinar este recunoscut de toţi clienţii, deveniţi prieteni, care l-au urmat peste tot unde a lucrat, iar acum toţi îl vizitează la restaurantul chinezesc PengYou. De asemenea, Bai este în strânsă legătură cu mulţi bucătari chinezi din ţară (Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Braşov) şi din străinătate (Italia, Spania, Belgia), doar unii fiind originari din regiunea Sichuan.

Bai_bucatarie4_Restaurant_Chinezesc_PengYou_BucurestiAtunci când nu găteşte, lui Bai îi place să călătoarească prin România, să se relaxeze la pescuit în Deltă şi să meargă cu bicicleta prin Bucureşti. Dacă îl întrebi de data naşterii, îi place să-ţi răspundă că este născut de Ziua Îndrăgostiţilor de Mâncare, sub semnul Vărsătorului. În zodiacul chinezesc este Cocoş de Lemn, fiind descris ca „receptiv, integru, prietenos şi generos”, ceea ce chiar este adevărat!